Hoe herken je slijtage aan je rijwerk?

Zoals bijna alle objecten in de bouw kunnen onderdelen van jouw rijwerk gaan slijten. Echter slijten deze onderdelen niet zomaar, maar ze hebben een bepaalde levensduur die afhangt van het machinegewicht en de werkzaamheden die ermee worden gedaan. Je wilt natuurlijk niet dat je opeens niks meer kan doen omdat onderdelen zijn versleten. Het is dus handig om een aantal slijtagekenmerken te weten zodat je weet of je nog door kan gaan of ze snel moeten vervangen. In dit artikel bespreek ik slijtagekenmerken van de ketting en van de sprockets, aangezien dit worden gezien als de belangrijkste rijwerkonderdelen.

De ketting

Je kan de slijtage aan de ketting controleren door de zogenoemde bussen van de ketting te controleren. Hiervoor moet je het rijwerk aan een zijde met de bak opduwen. Vervolgens moet iemand anders de ketting langzaam laten draaien en zo kun je naar de bussen kijken.

Het meten van de bussen kan je het beste niet zelf doen, maar overlaten aan een rijwerk specialist. Deze heeft meer ervaring en kennis over dit gevaarlijke werk. Aan de hand van de gegevens die hij meet kan hij jou een advies geven.

De sprockets

Soms kan je heel duidelijk zien dat een sprocket bijna aan zijn einde is. De sprockets ziet er dan namelijk uit als een reuze zaagblad. Echte ris het niet altijd zo makkelijk om te zien. Het kan ook het geval zijn dat kleine stukken tanden afbreken. Ook kan er een vergroting zijn in de steek van het sprocket.

Het zien van slijtage kan voor veel mensen lastiger zijn als ze denken. Laat regelmatig je voertuigen checken door een rijwerk specialist om de beste gegevens te krijgen.