Vensterbanken in huis

De vensterbank, het woord zegt het al, is een bank voor het venster. Met andere woorden een vensterbank heeft als functie afdekking langs de onderdorpel van het raamkozijn, zowel binnen als buiten. Vensterbanken kunnen uit verschillende materialen bestaan zoals hout, natuursteen, metaal of tegels. Een vensterbank zit aan de binnenzijde onder het raam en is geplaatst op gelijke diepte met de buitenzijde van het raam. De vensterbank aan de buitenzijde zit op gelijke hoogte.
Vroeger werd de vensterbank als zitplaats gebruikt. Zo had men voldoende licht om te lezen of te handwerken. Tegenwoordig met de brede vensterbanken van nu, is de plek bij het raam weer in ere hersteld om te relaxen en van het eventuele uitzicht te genieten.

Afwerking ramen

Vensterbanken zijn een prima afwerking van ramen aan de binnenzijde. De vensterbanken buiten onder het raam hebben een functie. Het is een bouwkundige toepassing om het water af te laten lopen. Zijn er geen vensterbanken aan de buitenzijde dan zou het water op de muur lopen en zelfs in de muur trekken. Deze buiten vensterbanken steken ook iets boven de muur uit.

Voor elk interieur een vensterbank

Met de juiste vensterbanken kun je zelf op een eenvoudige manier je interieur verfraaien. Ben je niet meer tevreden over je huidige vensterbank, dan kun je deze zelf vervangen. Er is een ruim assortiment vensterbanken, waar altijd een exemplaar tussen zit naar jou smaak en woonstijl. Neem bijvoorbeeld de houten decoratieve vensterbanken die op basis van spaanplaat met een toplaag of MDF zijn gefabriceerd. Hout heeft een warme uitstraling en past perfect in bijvoorbeeld een landelijke inrichting. Deze vensterbanken kun je gemakkelijk overschilderen in een andere kleur.

Natuursteen

Natuurstenen vensterbanken zijn wel wat duurder, maar van hoogwaardige kwaliteit. Deze vensterbanken gaan jaren mee en kunnen op maat worden gemaakt door de vakman. Er bestaan verschillende soorten natuursteen die elk hun eigen voor- of nadelen hebben. Belgisch hardsteen, graniet, basalt, marmer en dolomiet zijn een aantal voorbeelden van onverwoestbare, luxe vensterbank materialen. Het plaatsen en op maat maken van een natuurstenen vensterbank zal door de vakman moeten worden gedaan.

 

Tips voor styling van je vensterbank

De vensterbank wordt meestal gebruikt voor het plaatsen van kaarsen, plantjes en potten. Je moet echter uitkijken dat deze plek geen verzameling van allerlei prulletjes gaat worden. Met kleinere accessoires raakt alles al snel uit balans en wordt de vensterbank een vergaarbak van drukte. De stijl die je toepast zal bij de rest van het interieur moeten passen.

Voor één kleur kiezen

Er wordt rust gecreëerd wanneer je vazen, potten en bloemen in dezelfde kleur gebruikt. Op deze manier oogt het niet druk en krijg je één geheel. Er kan best een kleur worden gebruikt die wat meer uitgesproken is.

Blikvanger

Het kan zijn dat je niet van een volle vensterbank houdt, maar juist voor rust gaat. Zet dan één mooie blikvanger op de vensterbank in de vorm van een schemerlamp of kaars.

Planten

Zet je planten voor het raam, hou het dan bij één soort. Cactussen en/of vetpanten in verschillende, maar wel dezelfde tint potten, geven een chique uitstraling.
Heb je een vensterbank in de keuken, plaats daar dan kruiden en groenteplantjes op.